My Bonjour

Tuesday, 17 June 2025

18 ΙΟΥΝΙΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ

18 ΙΟΥΝΙΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ

18 Ιουνίου
Ημέρα Βιώσιμης Γαστρονομίας

Η γαστρονομία αποκαλείται συχνά ως η τέχνη του φαγητού.
Μπορεί επίσης να αναφέρεται σε ένα στυλ μαγειρικής που χαρακτηρίζει μια συγκεκριμένη περιοχή.
Με άλλα λόγια, η γαστρονομία σχετίζεται στενά με την τοπική κουζίνα και τις διατροφικές παραδόσεις.
Η βιωσιμότητα, από την άλλη, είναι η ιδέα ότι μια δραστηριότητα (όπως η γεωργία, η αλιεία ή ακόμα και η παρασκευή φαγητού) πρέπει να γίνεται με τρόπο που δεν εξαντλεί τους φυσικούς μας πόρους και μπορεί να συνεχιστεί στο μέλλον χωρίς να βλάπτει το περιβάλλον ή την υγεία μας.

Η βιώσιμη γαστρονομία, επομένως, σημαίνει κουζίνα που λαμβάνει υπόψη την προέλευση των συστατικών, τον τρόπο καλλιέργειας των τροφίμων και τη διαδρομή τους έως την αγορά και τελικά το πιάτο μας.

Η UNESCO, η Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) και η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ συνεργάζονται με κράτη μέλη, οργανισμούς του ΟΗΕ, διεθνείς και περιφερειακούς φορείς και την κοινωνία των πολιτών για την προώθηση της Ημέρας Βιώσιμης Γαστρονομίας, αυξάνοντας την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τη συμβολή της στη βιώσιμη ανάπτυξη.

Ορισμένες από τις πρωτοβουλίες της UNESCO περιλαμβάνουν:

  • Την ίδρυση του Δικτύου Δημιουργικών Πόλεων της UNESCO το 2004, για την ανταλλαγή καλών πρακτικών και την ανάπτυξη συνεργασιών σε 7 δημιουργικούς τομείς.
    Μέχρι το 2024, 49 πόλεις έχουν χαρακτηριστεί ως Δημιουργικές Πόλεις της Γαστρονομίας.

  • Την προώθηση της καθαρής ενέργειας στα τοπικά εστιατόρια (π.χ. χρήση φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος αντί για άνθρακα).

  • Την ευαισθητοποίηση του κοινού μέσω τηλεοπτικών εκπομπών μαγειρικής και γαστρονομίας, αλλά και πολιτιστικών εκθέσεων τροφίμων, με στόχο τόσο τη βιομηχανία τροφίμων όσο και τους αγρότες.

Όσον αφορά τον FAO, προωθεί οικολογικά διατροφικά πρότυπα που είναι όχι μόνο υγιεινά αλλά και βιώσιμα, και ενθαρρύνει τις χώρες που διαθέτουν ήδη διατροφικές οδηγίες να ενσωματώσουν σταδιακά τη διάσταση της βιωσιμότητας σε αυτές.

Η σημασία της βιώσιμης γαστρονομίας

Στις 21 Δεκεμβρίου 2016, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε το ψήφισμα A/RES/71/246, ορίζοντας την 18η Ιουνίου ως Ημέρα Βιώσιμης Γαστρονομίας.

Η απόφαση αυτή αναγνωρίζει τη γαστρονομία ως πολιτισμική έκφραση που σχετίζεται με τη φυσική και πολιτιστική ποικιλομορφία του πλανήτη.
Στο πλαίσιο της μετα-πανδημικής εποχής και ενώ η Γη αντιμετωπίζει μια τριπλή πλανητική κρίση – κλιματική απορρύθμιση, απώλεια βιοποικιλότητας και ρύπανση – η βιώσιμη γαστρονομία, που προάγει τα εποχικά υλικά, τους τοπικούς παραγωγούς, την προστασία της άγριας ζωής και τις μαγειρικές παραδόσεις, καθίσταται πιο επίκαιρη από ποτέ.

Σχόλια

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια

Προσθήκη Σχολίου

Εισάγετε το όνομά σας
Εισάγετε το email σας (δεν προβάλλετα δημόσια, μόνο για εσωτερική επικοινωνία)
Εισάγετε το σχόλιό σας

Επισκέψεις

Σήμερα: 330
Χθες: 211
Αυτήν την εβδομάδα: 542
Αυτόν τον μήνα: 3939
Συνολικά: 77643