2Ο ΙΟΥΛΙΟΥ - ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΣΕΛΗΝΗΣ

Γιατί Ημέρα της Σελήνης;
Με το ψήφισμα 76/76 του 2021, το οποίο εντάσσεται στο πλαίσιο της «Διεθνούς συνεργασίας για τις ειρηνικές χρήσεις του διαστήματος», η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών καθιέρωσε την Παγκόσμια Ημέρα της Σελήνης, η οποία εορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Ιουλίου.
Η ημερομηνία αυτή σηματοδοτεί την επέτειο της πρώτης προσεδάφισης του ανθρώπου στη σελήνη, στο πλαίσιο της αποστολής Απόλλων 11, το 1969.
Η Ημέρα της Σελήνης τιμά όχι μόνο εκείνο το ιστορικό βήμα της ανθρωπότητας, αλλά και τα επιτεύγματα όλων των κρατών στον τομέα της σεληνιακής εξερεύνησης.
Παράλληλα, στοχεύει στην ενίσχυση της δημόσιας συνείδησης αναφορικά με τις προοπτικές βιώσιμης εξερεύνησης και αξιοποίησης της Σελήνης.
Ιστορικό πλαίσιο
Εδώ και χιλιάδες χρόνια, οι ανθρώπινες κοινωνίες υψώνουν το βλέμμα τους προς τον ουρανό, μαγεμένες από τη Σελήνη, τον μοναδικό φυσικό δορυφόρο της Γης, και τα αναρίθμητα ερωτήματα που εγείρει για την προέλευση και τη φύση του σύμπαντος.
Οι πρώτες επίγειες παρατηρήσεις με τηλεσκόπιο εγκαινίασαν μια νέα εποχή κατανόησης του ουράνιου τούτου σώματος.
Με την αυγή της διαστημικής εποχής, η Σελήνη κατέστη το απόλυτο σύμβολο εξερεύνησης, προσελκύοντας σειρά αποστολών, επανδρωμένων και μη, που κορυφώθηκαν στην καταγραφή των πρώτων ανθρώπινων ιχνών σε εξωγήινο έδαφος.
Καθώς οι σύγχρονες προσπάθειες για τη σεληνιακή εξερεύνηση αποκτούν νέα πνοή μέσα από φιλόδοξα διαστημικά προγράμματα, η Παγκόσμια Ημέρα της Σελήνης δεν αποτελεί απλώς μια αναδρομή στο παρελθόν.
Λειτουργεί ως ετήσιο σημείο αναφοράς για το μέλλον, μια υπενθύμιση της αέναης ανθρώπινης φιλοδοξίας να ξεπερνά τα όριά της – κυριολεκτικά και μεταφορικά.
Ο ΟΗΕ και το Διάστημα
Από την αυγή της Διαστημικής Εποχής, τα Ηνωμένα Έθνη αναγνώρισαν ότι το διάστημα προσέθεσε μια νέα διάσταση στην ανθρώπινη ύπαρξη, ανοίγοντας νέους δρόμους στην κατανόηση του κόσμου μας.
Ο ΟΗΕ και οι εξειδικευμένοι οργανισμοί του εργάζονται αδιάλειπτα για να αξιοποιήσουν τα μοναδικά οφέλη του διαστήματος προς όφελος ολόκληρης της ανθρωπότητας.
Αναγνωρίζοντας το κοινό ενδιαφέρον της ανθρωπότητας για το διάστημα και επιδιώκοντας να απαντήσει στο ερώτημα του πώς η διαστημική τεχνολογία μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της ζωής στη Γη, η Γενική Συνέλευση υιοθέτησε το πρώτο της ψήφισμα για το διάστημα, το 1348 (XIII), με τίτλο «Ζήτημα της Ειρηνικής Χρήσης του Διαστήματος».
Στις 10 Οκτωβρίου 1967, τέθηκε σε ισχύ η «Μάγκνα Κάρτα του Διαστήματος», γνωστή ως Συνθήκη για το Εξωτερικό Διάστημα ή επισήμως Συνθήκη για τις Αρχές που Διέπουν τις Δραστηριότητες των Κρατών στην Εξερεύνηση και Χρήση του Εξωτερικού Διαστήματος, συμπεριλαμβανομένης της Σελήνης και άλλων Ουράνιων Σωμάτων.
Σήμερα, το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για Υποθέσεις Διαστήματος (UNOOSA) είναι υπεύθυνο για την προώθηση της διεθνούς συνεργασίας στην ειρηνική χρήση και εξερεύνηση του διαστήματος.
Το Γραφείο λειτουργεί ως γραμματεία της Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Ειρηνική Χρήση του Διαστήματος (COPUOS), της μοναδικής επιτροπής της Γενικής Συνέλευσης που ασχολείται αποκλειστικά με το ζήτημα.
Επιπλέον, το UNOOSA είναι αρμόδιο για την εφαρμογή των αρμοδιοτήτων του Γενικού Γραμματέα στο πλαίσιο του διεθνούς διαστημικού δικαίου, καθώς και για τη διατήρηση του Μητρώου των Αντικειμένων που Εκτοξεύθηκαν στο Διάστημα, το οποίο τηρεί ο ΟΗΕ.