" ΗΡΘΑΝ " ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 27 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
Ο Γιώργος Κωνσταντίνου είναι Έλληνας ηθοποιός, σεναριογράφος και σκηνοθέτης της τηλεόρασης και του κινηματογράφου καθώς και συγγραφέας θεατρικών κειμένων.
Γεννήθηκε στις 27 Οκτωβρίου 1934 στην αθηναϊκή συνοικία του Αγίου Παύλου, κοντά στην πλατεία Βάθης.
Είναι γιος του τενόρου Μιχαήλ Κωνσταντίνου και της ηθοποιού Νίτσας Φιλοσόφου.
Ακολουθούσε τη μητέρα του και τον πατέρα του, καλλιτέχνες της οπερέτας προπολεμικά, σε μπουλούκια στην επαρχία.
Ο ίδιος είχε παίξει σε πολλούς ερασιτεχνικούς θιάσους προτού αποφασίσει να γίνει επαγγελματίας ηθοποιός μετά από προτροπή της μητέρας του.
Έδωσε εξετάσεις για τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, ωστόσο απορρίφθηκε ως "εντελώς ατάλαντος".
Τελικά τον κράτησε ο Κάρολος Κουν στο Θέατρο Τέχνης «Κάρολος Κουν».[
Το 1974 έπαιξε, έγραψε και σκηνοθέτησε την τηλεοπτική σειρά Ανθρώπινες ιστορίες της ΥΕΝΕΔ. Το 1975 έπαιξε και έγραψε το Άσε τον κόσμο να γελάσει για το ίδιο κανάλι.
Το 2017 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ιανός το αυτοβιογραφικό βιβλίο του με τίτλο Showtime.
Το 2025 στο πλαίσιο του 66ου διεθνούς φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης του απονεμήθηκε τιμητική διάκριση για την «προσφορά του στον πολιτισμό».
Ο Κωνσταντίνου έκανε δύο γάμους. Η πρώτη του σύζυγος ήταν η ηθοποιός Μαρία Μαρμαρινού (1936–2013) και η δεύτερη η Μαρία Δουρή.
Έχει δύο παιδιά, την Άννα, η οποία είναι ηθοποιός και τον Γιώργο, ο οποίος είναι πιανίστας.
ΜΠΑΜΠΗΣ ΤΣΕΡΤΟΣ
Ο Μπάμπης Τσέρτος είναι Έλληνας τραγουδιστής και μουσικός.
Γεννήθηκε στις 27 Οκτωβρίου του 1956 στα Τρόπαια Αρκαδίας.
Είναι αδελφός της τραγουδίστριας Νάντιας Καραγιάννη.
Ο πατέρας του ήταν δικηγόρος και έπαιζε μαντολίνο.
Στα παιδικά του χρόνια, στα Τρόπαια, τραγουδούσε και έψελνε. Σε ηλικία 17 ετών εγκαταστάθηκε στην Αθήνα και το 1974 εισήχθη στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ως φοιτητής, έζησε την «αναβίωση» του ρεμπέτικου, έμαθε μπουζούκι και συμμετείχε στο συγκρότημα του Πανεπιστημίου, τραγουδώντας έντεχνα, λαϊκά, ρεμπέτικα και δημοτικά τραγούδια. Δεν είχε σκοπό να γίνει επαγγελματίας, παρ' όλο που η αδελφή του τραγουδούσε ήδη από το 1975.
Το 1982 όμως, όταν άρχισαν να δημιουργούνται τα πρώτα ρεμπετάδικα, ο Μπάμπης Τσέρτος άρχισε να δουλεύει επαγγελματικά στην ταβέρνα «Οι φίλοι», στην Κυψέλη.
Το 1983 άνοιξε το «Μπαλκόνι» στο Κιάτο Κορινθίας με μεγάλη επιτυχία. Το 1984-1985 δούλεψε με τον Μπάμπη Γκολέ. Μετά πήγε φαντάρος μεγάλος σε ηλικία, εξ αναβολής. Γυρίζοντας απ' τον στρατό, δούλεψε πάλι με τον Γκολέ.
Από τότε έχει συνεργαστεί με μεγάλους ρεμπέτες.
Τα τελευταία χρόνια έχει συνεργαστεί με ερμηνευτές του λαϊκού τραγουδιού,
Συνεργάστηκε επίσης με την Μαντολινάτα Εξαρχείων «Διονύσιος Λαυράγκας», με την οποία έχει δώσει σειρά συναυλιών σε πολλά θέατρα αλλά και στην Εθνική Λυρική Σκηνή, με σπουδαίους λυρικούς καλλιτέχνες. Αποκορύφωμα της συνεργασίας αυτής ήταν η συμμετοχή του στον δίσκο «Διαδρομές», σε μουσική Χρήστου Νικολόπουλου και στίχους Φώντα Λάδη, που αναφέρεται στις γειτονιές της Αθήνας και είναι ζωντανή ηχογράφηση από συναυλία της Μαντολινάτας στη Λυρική Σκηνή. Συνεργάστηκε σε συναυλίες και στη δισκογραφία με το συγκρότημα του Βόλου « Ιωνία». Έχει 14 προσωπικούς δίσκους και δεκάδες συμμετοχές!
Από το 2000 συνεργάζεται με την ορχήστρα Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας παρουσιάζοντας τον μεγάλο μουσικό πλούτο της Σμυρνέικης παράδοσης. Συμμετείχε επίσης στο δίσκο της Εστουδιαντίνας "Smyrne" που κυκλοφόρησε το 2003 σε παραγωγή του Γιώργου Νταλάρα με τη συμμετοχή πολλών σπουδαίων ερμηνευτών, κατακτώντας το βραβείο καλύτερου παραδοσιακού δίσκου στα Βραβεία «Αρίων».
Η συνεργασία με τον Μπάμπη Γκολέ και η συνάντηση με τον Αριστείδη Μόσχο, ήταν καθοριστικές στην πορεία και την εξέλιξή του.
Επίσης σταθμός στην καριέρα του ήταν η συνάντηση του με το έργο του Μ. Σουγιούλ και με το λεγόμενο Ελαφρό τραγούδι!
Ο Μπάμπης Τσέρτος έχει 15 προσωπικούς δίσκους, καθώς επίσης και δεκάδες συμμετοχές.
Έχει τραγουδήσει σε επανεκτελέσεις πολλά τραγούδια μεγάλων συνθετών του έντεχνου λαϊκού, του ρεμπέτικου, του ελαφρού και της νεότερης εποχής. Επίσης έχει τραγουδήσει ανέκδοτα παραδοσιακά τραγούδια της ιδιαίτερης πατρίδας του.