My Bonjour

Δευτέρα, 20 Μάιος 2024

ΗΡΘΑΝ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 20 ΜΑΪΟΥ

ΗΡΘΑΝ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 20 ΜΑΪΟΥ

ΜΙΑΟΥΛΗΣ

Ναύαρχος του ελληνικού στόλου κατά την Επανάσταση του 1821.
Ο τόπος της γέννησής του δεν είναι επακριβώς γνωστός.
Ορισμένοι βιογράφοι του υποστηρίζουν ότι γεννήθηκε στις 20 Μαΐου 1769 στα Φύλλα της Εύβοιας, απ' όπου η οικογένεια του μετοίκησε στην Ύδρα, ενώ άλλοι στο νησί του Αργοσαρωνικού.

Το πραγματικό του επίθετο ήταν Βώκος ή Μπώκος.
Για το παρωνύμιο Μιαούλης υπάρχουν δύο εκδοχές: Η μία ότι του τo κόλλησαν οι ναύτες του, όταν τους έδινε τη διαταγή «Μία ούλοι!» για να κωπηλατούν συγχρόνως.
Η δεύτερη, από ένα τουρκικό μπρίκι που αγόρασε, με την ονομασία «Μιαούλ».
Ο Μιαούλης ήταν σχεδόν αγράμματος, σύμφωνα με τον ιστορικό Καρλ Μέντελσον -Μπαρτόλντι, εν τούτοις υπερείχε σε ευφυΐα και ναυτική τέχνη.
Είχε ανεπτυγμένη την αίσθηση του καθήκοντος μέχρι υπερβολής, που πολλές φορές έφθανε στα όρια της σκληρότητας για τους υφισταμένους του.

Από τα εφηβικά του χρόνια, ασχολήθηκε με τις ναυτιλιακές επιχειρήσεις.
Για την ακρίβεια, ήταν ένας από τους πιο ονομαστούς κουρσάρους της Ανατολικής Μεσογείου.
Έκανε σεβαστή περιουσία κατά τη διάρκεια των Ναπολεόντειων Πολέμων, όταν έσπαγε τον ναυτικό αποκλεισμό των Άγγλων υπό τον ναύαρχο Νέλσον και ανεφοδίαζε τις ισπανικές πόλεις.
Το 1816 παρέδωσε τις ναυτιλιακές επιχειρήσεις στο γιο του Δημήτριο και ο ίδιος ασχολήθηκε με το εμπόριο.

Κατά την κήρυξη της Επανάστασης στην Ύδρα, στις 28 Απριλίου 1821, ο Μιαούλης υπέγραψε μαζί με άλλους πλοιοκτήτες έγγραφο, με το οποίο διέθεταν τα πλοία τους, αλλά και θα αναλάμβαναν τις δαπάνες για τις ναυτικές επιχειρήσεις του Αγώνα.
Το φθινόπωρο του ίδιου χρόνου αναλαμβάνει ναύαρχος του υδραϊκού στόλου και στις 28 Σεπτεμβρίου έρχεται αντιμέτωπος για πρώτη φορά με τουρκική ναυτική μοίρα στην Πύλο.
Το Φεβρουάριο του 1822 καταστρέφει μία τουρκική φρεγάτα και προξενεί ζημιές σε άλλα πλοία στο λιμάνι της Πάτρας.
Τον Οκτώβριο του 1823, επικεφαλής του ελληνικού στόλου, νικά τους Τούρκους στο Αρτεμίσιο και του Ωρεούς.

Μετά την καταστροφή των Ψαρών (20 - 22 Ιουνίου 1824), σημαντική υπήρξε η συμβολή του στην εξουδετέρωση της τουρκικής δύναμης, που είχε παραμείνει στο νησί και στην ανακατάληψή του, στις 3 Ιουλίου.
Στις 29 Αυγούστου 1824, επικεφαλής του ενωμένου ελληνικού στόλου, καταναυμαχεί τον τουρκοαιγυπτιακό στον Γέροντα.
Οι απώλειες του εχθρού ανέρχονται σε 27 πλοία, ανάμεσά τους και η επιβλητική φρεγάτα «Ασία».

Κατά τη διάρκεια της δεύτερης πολιορκίας του Μεσολογγίου το 1826 τα ελληνικά πλοία υπό τις διαταγές του βοηθούν με την παροχή εφοδίων τους πολιορκουμένους.
Τις παραμονές της Εξόδου, ο Μιαούλης αποτυγχάνει να διασπάσει επανειλημμένως τον αποκλεισμό της πόλης και διαμηνύει στους κατοίκους ότι δεν είναι δυνατή καμιά βοήθεια από τη θάλασσα.

Το 1827, με απόφαση της Γ' Εθνοσυνέλευσης, η αρχηγία του στόλου ανατίθεται στον Λόρδο Κόχραν και ο Μιαούλης υποβιβάζεται σε πλοίαρχο.
Όταν ο Ιωάννης Καποδίστριας αναλαμβάνει Κυβερνήτης της Ελλάδας, αναθέτει στο Ανδρέα Μιαούλη την αρχηγία του Στόλου του Αιγαίου.
Η συνεργασία Μιαούλη - Καποδίστρια κράτησε ως τον Αύγουστο του 1829, όταν οι δύο άνδρες ήλθαν σε σύγκρουση για την πολιτική του Καποδίστρια απέναντι στους υδραίους πλοιοκτήτες, που ζητούσαν προνομιακή μεταχείριση σε αντάλλαγμα της συμβολής τους στον Αγώνα.

Ο Μιαούλης, ηγέτης πλέον της αντικαποδιστριακής παράταξης, οξύνει την κατάσταση και ο Καποδίστριας διατάσσει τον αποκλεισμό της Ύδρας από τα πλοία του εθνικού στόλου που ναυλοχούν στον Πόρο.
Ο Μιαούλης μαθαίνει το σχέδιο και καταλαμβάνει τη φρεγάτα «Ελλάς».
Την 1η Αυγούστου 1831 ο Ρώσος ναύαρχος Ρίκορντ επιχειρεί να καταστείλει την εξέγερση και ο Μιαούλης διατάσσει την πυρπόληση των πλοίων του στόλου.
Η ανατίναξη της φρεγάτας «Ελλάς» και της κορβέτας «Ύδρα» προκαλούν την πανελλήνια κατακραυγή.

Μετά την εκλογή του Όθωνα, ο Μιαούλης με τον Κίτσο Τζαβέλα και τον Δημήτριο Πλαπούτα ορίστηκαν μέλη της επιτροπής, που πήγε στο Μόναχο για να προσφέρει το στέμμα στον πρώτο βασιλιά της Ελλάδας.
Επί Όθωνος, ο Μιαούλης αναλαμβάνει αρχηγός του Ναυτικού Διευθυντηρίου με τον βαθμό του ναυάρχου, ενώ το 1834 διορίζεται Σύμβουλος Επικρατείας και γενικός επιθεωρητής του Στόλου.

Ο Ανδρέας Μιαούλης πέθανε στην Αθήνα στις 11 Ιουνίου 1835.
Ετάφη στον Πειραιά, στη δεξιά ακτή του λιμανιού, που ονομάστηκε Ακτή Μιαούλη.
Αργότερα, έγινε ανακομιδή των οστών του σε τάφο στην είσοδο της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων.
 

ΜΙΧΑΛΗΣ ΡΕΠΠΑΣ

Ο Μιχάλης Ρέππας γεννήθηκε το 1959, στις 20 Μαΐου στο Λουτράκι Κορινθίας.

Σπούδασε στο Τμήμα Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Αθηνών, και στην Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, ενώ φοίτησε για μικρό χρονικό διάστημα και στη Σχολή Σταυράκου.

Εμφανίζεται συχνά και ως ηθοποιός - κυρίως σε δικά του έργα, ενώ έχει συγγράψει και κυκλοφορήσει ένα δοκίμιο για την αισθητική απόλαυση με τον τίτλο «Τα πορτοκάλια του Σεζάν».

Εργάζεται ως ηθοποιός και γνωρίζεται με τον Θανάση Παπαθανασίου το 1987. Από τότε συνεργάζονται γράφοντας και σκηνοθετώντας για το θέατρο, την τηλεόραση και τον κινηματογράφο.
Κυριότερες δουλειές: Οι τρεις χάριτες και Το δις εξαμαρτείν για την τηλεόραση, το Safe Sex και Το κλάμα βγήκε από τον παράδεισο για το σινεμά.
Έχουν γράψει τα θεατρικά έργα Ροζ μολότωφ, Μπαμπάδες με ρούμι, Βίρα τις άγκυρες, Ο Έβρος απέναντι, Δυόμισι φόνοι και ένα μπουλντόγκ, Τα μωρά τα φέρνει ο πελαργός. Έχουν επίσης κάνει πολλές μεταφράσεις και διασκευές για διάφορους αθηναϊκούς θιάσους.
 

ΗΡΘΑΝ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 20 ΜΑΪΟΥ

ΠΑΥΛΟΣ, ΤΕΩΣ ΔΙΑΔΟΧΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Ο Παύλος, τέως Διάδοχος της Ελλάδας είναι Επικεφαλής της τέως Ελληνικής Βασιλικής Οικογένειας, δεύτερο παιδί και πρώτος γιος του τελευταίου Βασιλιά των Ελλήνων Κωνσταντίνου Β΄ και της συζύγου του Άννας Μαρίας.

Γεννήθηκε στις 20 Μαΐου 1967, ως Πρίγκιπας Παύλος, Διάδοχος Πρίγκιπας της Ελλάδος και Πρίγκιπας της Δανίας, στα θερινά Ανάκτορα του Τατοΐου στην Αθήνα.
Από την πλευρά της μητέρας του, είναι ανιψιός της τέως βασίλισσας Μαργαρίτας Β΄ της Δανίας και από την πλευρά του πατέρα του, ανιψιός της επίτιμης βασίλισσας Σοφίας της Ισπανίας.

Μεγάλωσε στη Ρώμη έπειτα από το αποτυχημένο αντικίνημα της 13ης Δεκεμβρίου 1967 ενάντια στη δικτατορία των Συνταγματαρχών και τη φυγή του Κωνσταντίνου από την Ελλάδα.
Μετά το 1973 η βασιλική οικογένεια μετακόμισε στο Λονδίνο.

Αρχικά φοίτησε στο Ελληνικό Κολλέγιο του Λονδίνου και στην συνέχεια στο κολλέγιο Armand Hammer United World College of the American West, στο Νέο Μεξικό των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Σπούδασε Δίκαιο και Διοίκηση στο Πανεπιστήμιο Georgetown στην Ουάσινγκτον και έλαβε πτυχίο το 1993.
Κατόπιν πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές πάνω στις Διεθνείς Σχέσεις και τα Οικονομικά στο ίδιο πανεπιστήμιο, και έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα το 1995.

 

Για τρία χρόνια (1987-1990) υπηρέτησε στον Βρετανικό Στρατό, στην Φρουρά των Σκώτων Βασιλικών Δραγόνων (Royal Scots Dragoon Guard) και αποσύρθηκε με τον βαθμό του υπολοχαγού.

Παντρεύτηκε την 1η Ιουλίου 1995 στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Σοφίας στο Λονδίνο την Μαρί Σαντάλ Μίλλερ και μαζί απέκτησαν πέντε παιδιά:

Ζει με την οικογένειά του στη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο.
Από τον θάνατο του πατέρα του και μετά, περνά μεγάλο μέρος του χρόνου και στην Αθήνα.

Από το 1995 μέχρι το 1997, εργάστηκε στην εταιρεία ναύλωσης πλοίων Charles R. Weber Company Inc στο τμήμα Επιχειρήσεων και Μάρκετινγκ.
Το 1997 συνίδρυσε την Griphon Asset Management, μία εναλλακτική εταιρεία επενδύσεων fund-of-funds.
Το 1998, συνίδρυσε την Ivory Capital Group LLC, επενδυτική εταιρεία, όπου στόχο έχει την διαχείριση ιδιωτικών επενδύσεων και το 2002 συνίδρυσε την Ortelius Capital Partners LLC, εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων που ειδικεύεται στην επένδυση σε αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου.

Ο Παύλος εργαζόταν στην Global Family Partners, η οποία ενδιαφερόταν για την εξαγορά του Ιπποδρομιακού στοιχήματος στην Ελλάδα το 2014.

Από το 2004, είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος "Άννα - Μαρία", το οποίο σκοπό έχει την παροχή βοήθειας σε ομάδες ανθρώπων ή περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές στην Ελλάδα.

Ακόμη υποστηρίζει το έργο του Prince’s Trust International (Διεθνούς Πριγκιπικού Τραστ) έχοντας διατελέσει Πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής από το 2016 έως το 2022.

Από το 2023 είναι αντιπρόεδρος του Prince’s Trust International.
Στις 21 Οκτωβρίου 2023, παρέλαβε ως εκπρόσωπος του Βασιλιά Καρόλου Γ' του Ηνωμένου Βασιλείου, το Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Αθηναγόρας του Τάγματος των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Μετά τον θάνατο του πατέρα του στις 10 Ιανουαρίου 2023, ο Παύλος ανέλαβε τη θέση του επικεφαλής του τέως Βασιλικού Οίκου της Ελλάδας.
Ο Παύλος εκφώνησε εκ μέρους της βασιλικής οικογένειας τον επικήδειο κατά την κηδεία που έλαβε χώρα στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών.
Μετά από επιμνημόσυνη δέηση στο ναό της Αναστάσεως στο Τατόι, μετέφερε το φέρετρο του πατέρα του, μαζί με τα αδέλφια του Νικόλαο και Φίλιππο, τους γιους του και τον ανιψιό του, έως το σημείο της ταφής.
Μετά τη συμπλήρωση 40 ημερών από τον θάνατο του πατέρα του, έδωσε συνέντευξη, μαζί με τη σύζυγό του Μαρί Σαντάλ και τον πρωτότοκο γιό τους Κωνσταντίνο-Αλέξιο, στο γαλλικό περιοδικό Point de Vue, σχετικά με το νέο του ρόλο.
Όταν ρωτήθηκε για τον ρόλο που θεωρεί τον εαυτό του να έχει στην ελληνική κοινωνία, ο Παύλος εξήγησε ότι «ο ρόλος μου θα είναι να διατηρήσω το παράδειγμα της οικογένειας».
Πρόσθεσε ότι ο Κωνσταντίνος-Αλέξιος δεν θα αναλάβει κανένα επίσημο ρόλο, αλλά «το μόνο που μπορώ να του προτείνω είναι να ακολουθήσει το παράδειγμα του παππού του, να είναι καλός άνθρωπος, όπως ελπίζω να είμαι και εγώ».

Η πρώτη δημόσια δήλωση του Παύλου ως επικεφαλής του Βασιλικού Οίκου της Ελλάδος έγινε μετά το Σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, που προκάλεσε τον θάνατο 57 ανθρώπων.

Τον Μάιο του 2023, παρευρέθηκε στην Στέψη του Βασιλιά Καρόλου Γ΄ του Ηνωμένου Βασιλείου, μαζί με τη μητέρα του Άννα Μαρία και τη σύζυγό του Μαρί Σαντάλ.
 

ΗΡΘΑΝ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 20 ΜΑΪΟΥ

ΧΡΙΣΤΟΣ ΜΠΑΝΙΚΑΣ

Ο Χριστόδουλος (Χρήστος) Μπανίκας είναι Έλληνας σκακιστής, με πολλές επιτυχίες στο ενεργητικό του.
Έχει κατακτήσει συνολικά οκτώ ατομικά πρωταθλήματα Ελλάδος και έχει ανακηρυχθεί γκραντ μάστερ.

Γεννήθηκε στις 20 Μαΐου 1978 και διαμένει στη Θεσσαλονίκη.

Το 1990, σε πολύ μικρή ηλικία κατέκτησε το πρωτάθλημα κάτω των 12 ετών και το 1993 το πρωτάθλημα κάτω των 16 ετών, με το πρωτάθλημα κάτω των 20 να ακολουθεί το 1996.
Για πρώτη φορά αναδείχθηκε πρωταθλητής Ελλάδας το έτος 2000.
Έκτοτε ήταν συνεχώς νικητής ως και το 2005.
Το 2008 επέστρεψε στις νίκες, όπως και το 2009, οπότε στο πανελλήνιο πρωτάθλημα στην Ηλεία κατέκτησε τον όγδοο πανελλήνιο τίτλο του.

Το 2001 στον αγώνα άνθρωπος εναντίον μηχανής αντιμετώπισε τον υπολογιστή Deep Junior και ηττήθηκε.

Ο τρόπος που παίζει ο Μπανίκας διακρίνεται για την πολύπλοκη τακτική του.
Με τα μαύρα συνήθως παίζει την Σικελική Άμυνα εναντίον του 1.ε4.
Με τα λευκά έχει προτίμηση στο 1.δ4, όμως περιστασιακά παίζει 1. Νζ3 ή 1.γ4.
 

ΗΡΘΑΝ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 20 ΜΑΪΟΥ

Σχόλια

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια

Προσθήκη Σχολίου

Εισάγετε το όνομά σας
Εισάγετε το email σας (δεν προβάλλετα δημόσια, μόνο για εσωτερική επικοινωνία)
Εισάγετε το σχόλιό σας

Επισκέψεις

Σήμερα: 89
Χθες: 141
Αυτήν την εβδομάδα: 89
Αυτόν τον μήνα: 3050
Συνολικά: 13823