" ΗΡΘΑΝ " ΣΑΜ ΣΗΜΕΡΑ 9 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
ΑΛΕΞΗΣ ΣΟΛΟΜΟΣ
Ο Αλέξης Σολoμός ήταν Έλληνας θεατρικός σκηνοθέτης, μεταφραστής, και θεωρητικός του θεάτρου.
Ο Σολομός, με καταγωγή από την Κεφαλλονιά, γεννήθηκε στις 9 Αυγούστου 1918 στην Αθήνα.
Υπήρξε μαθητής του Καρόλου Κουν στο Κολέγιο Αθηνών, πήρε μαθήματα ζωγραφικής στο ατελιέ Βυζάντιου & Στύλου-Διαμαντοπούλου, σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (1937-1941) χωρίς να αποφοιτήσει καθώς και στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου (1939-1942), στη Βασιλική Ακαδημία Δραματικών Τεχνών του Λονδίνου (1945-46), στο Πανεπιστήμιο Γέιλ των ΗΠΑ και στο Δραματικό Εργαστήρι του Πισκάτορ στη Νέα Υόρκη (1946-48).
Πριν ολοκληρώσει τις θεατρικές σπουδές του, ξεκίνησε την καριέρα του ως ενδυματολόγος. σχεδιάζοντας τα κοστούμια για το έργο Μάκβεθ που ανέβασε η Μαρίκα Κοτοπούλη το 1937.
Εκείνη την εποχή άρχισε και η συνεργασία του με το περιοδικό "Νεοελληνικά Γράμματα" του Δημήτρη Φωτιάδη.
Το 1939 παρουσίασε την πρώτη σκηνοθετική του δουλειά στην Αρκούδα του Τσέχωφ, που ανέβηκε από το θίασο του Αγγλοελληνικού Συνδέσμου.
Στην Κατοχή εργάστηκε ως ηθοποιός, ενδυματολόγος, μεταφραστής και κριτικός κινηματογράφου.
Η επαγγελματική θεατρική του σταδιοδρομία άρχισε ουσιαστικά με τη συνεργασία του στο Θέατρο Αθηνών του Κωστή Μπαστιά στα 1942-43.
Έπαιξε ως ηθοποιός στο "Δίλημμα του Γιατρού" του Μπέρναρντ Σω (πλάι στους Παπαδάκη, Παππά και Κωτσόπουλο) στο "Θέατρο Διονύσια".
Παράλληλα σχεδίασε τα κοστούμια της παράστασης Αΐντα του Βέρντι, που παρουσιάστηκε στο Θέατρο Ολύμπια.
Το 1943 συνεργάστηκε για ένα μικρό χρονικό διάστημα, ως ηθοποιός, με το "Θέατρο Τέχνης «Κάρολος Κουν»" και με το Θίασο Μανωλίδου - Βεάκη - Παππά - Δενδραμή. Το 1944 ανέβηκε από το Θέατρο Τέχνης «Κάρολος Κουν» το θεατρικό του έργο "Ο τελευταίος ασπροκόρακας" και το 1945 "Το μονοπάτι της λευτεριάς" από το Θίασο Γιώργου Παππά.
Επιπλέον το 1944 υπήρξε ιδρυτικό μέλος του περιοδικού "Τετράδιο".
Ο Αλέξης Σολομός άρχισε την σκηνοθετική του σταδιοδρομία στη Νέα Υόρκη το 1947 στο Cherry Lane Theatre και στο Province Town Playhouse.
Το 1949 ανέβασε τον Καλιγούλα του Καμύ στο Embassy Theatre του Λονδίνου. Το 1949 επέστρεψε στην Ελλάδα και συνεργάστηκε ως σκηνοθέτης με τους θιάσους Μουσούρη και Μανωλίδου – Παππά.
Συνεργάστηκε με το Εθνικό Θέατρο τις περιόδους 1950-1964, 1968-1985 και το 1992, όπου σκηνοθέτησε άνω των εκατό παραστάσεων.
Εξήντα πέντε (65) περίπου παραστάσεις σκηνοθέτησε σε διάφορους αθηναϊκούς θιάσους, στο Κ.Θ.Β.Ε., στην Ε.Λ.Σ. Το 1964, μετά την απομάκρυνση του από το Εθνικό, ίδρυσε το δικό του θίασο, το "Προσκήνιο", με το οποίο ανέβασε 26 παραγωγές μέχρι το 1987.
Επίσης εργάστηκε στο Μίσιγκαν των Η.Π.Α. (1965-1967) ως καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ αρχαίου ελληνικού θεάτρου.
Ως σκηνοθέτης συμμετείχε ενεργά στο Φεστιβάλ Επιδαύρου ανεβάζοντας έργα των τριών μεγάλων Ελλήνων Τραγικών (Αισχύλος, Ευριπίδης και Σοφοκλής) και κυρίως κωμωδίες του Αριστοφάνη, από το 1957 μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του '70. Θεωρείται από τους σκηνοθέτες που συνέβαλαν στην αναβίωση και την επικαιροποίηση των έργων του Αριστοφάνη.
Πλούσιο υπήρξε και το μεταφραστικό έργο του, όπου σε κάποιες περιπτώσεις χρησιμοποίησε τα ψευδώνυμα Α. Ροσόλυμος, Αλέξανδρος Φούρκας και Γιάννης Ζωίδης.
Συχνά μετέφραζε ο ίδιος τα έργα που σκηνοθετούσε ή/και σχεδίαζε και τα κοστούμια.
Επιπλέον χρημάτισε αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Ε.Ι.Ρ.Τ. (1975) και δυο φορές διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου.
Για την προσφορά και το έργο του τού έχει απονεμηθεί ο Ταξιάρχης του Φοίνικα, έχει τιμηθεί από την Ακαδημία Αθηνών και αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Το 1952 παντρεύτηκε την Κίττη Σπάθη με την οποία απέκτησε δυο κόρες.
Πέθανε στις 25 Σεπτεμβρίου 2012, λίγους μήνες μετά τον θάνατο της συζύγου του.
ΣΜΑΡΑΓΔΑ ΚΑΡΥΔΗ
Η Σμαράγδα Καρύδη είναι Ελληνίδα ηθοποιός, σκηνοθέτρια και παρουσιάστρια της τηλεόρασης.
Γεννήθηκε στις 9 Αυγούστου 1969 στην Αθήνα.
Γονείς της είναι οι επίσης ηθοποιοί Ντίνος Καρύδης και Τζούλια Αργυροπούλου.
Μετά το σχολείο φοίτησε στην Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, από την οποία και αποφοίτησε.
Ξεκίνησε την καριέρα της στο χώρο της υποκριτικής όταν ήταν ακόμη παιδί και, συγκεκριμένα, το ντεμπούτο της έγινε το 1972, σε ηλικία 3 ετών, μέσα από την κινηματογραφική ταινία Ερωτική συμφωνία, στο πλευρό της Τζένης Καρέζη και του Κώστα Καζάκου.
Στην εν λόγω ταινία συμμετείχε και ο πατέρας της.
Πέρα από ηθοποιός είναι σκηνοθέτιδα και παρουσιάστρια.
Το τηλεοπτικό της ντεμπούτο έγινε το 1992, σε ηλικία 23 ετών, μέσα από τη σειρά του ΑΝΤ1 Βαμμένα κόκκινα μαλλιά, ενώ ακολούθησαν κάποια guests στις σειρές Ανατομία ενός εγκλήματος και Το χάραμα.
Τη σεζόν 1996-1997 πρωταγωνίστησε στη σειρά Το χρώμα του φεγγαριού, ενώ παράλληλα εμφανίστηκε και στις σειρές Λόγω τιμής και Διπλή αλήθεια.
Το 1997 συμμετέχει στη σειρά Για σένα και την επόμενη χρονιά στη σειρά Το φτερούγισμα του γλάρου.
Συμμετείχε σε πολλές τηλεοπτικές σειρές όπου ενσάρκωνε ρόλους περισσότερο δραματικούς, μέχρι και την συμμετοχή της στη σειρά Στο παρά 5 (2005), όπου μέσα από τον ρόλο της Ντάλιας κατέστη μια από τις πιο αγαπημένες κωμικές ηθοποιούς της χώρας.
Τη σεζόν 2007-2008 πρωταγωνίστησε στη σειρά «Γιούγκερμαν» και την επόμενη, στη σειρά Φίλα το βάτραχο σου μαζί με τον Θοδωρή Αθερίδη.
Το 2014, αναλαμβάνει τη παρουσίαση της ψυχαγωγικής εκπομπής Celebrity Game Night στο ΜΕGA η οποία προβλήθηκε μέχρι το 2016, ενώ το 2015 πρωταγωνίστησε στην Εθνική Ελλάδος με τους Γιώργο Καπουτζίδη, Κατερίνα Παπουτσάκη κ.ά.
To 2021 συνέχισε το Celebrity Game Night αλλά σταμάτησε στη μέση της χρονιάς.
Τη σεζόν 2022-2023 θα συνεχίσει το Celebrity Game Night.
Εμφανίστηκε επίσης στις ταινίες Θηλυκή εταιρεία του Νίκου Περάκη (1999) και Ο καλύτερός μου φίλος (2001) του Λάκη Λαζόπουλου και του Γιώργου Λάνθιμου.
Το 2007 πρωταγωνίστησε στην κινηματογραφική μεταφορά του θεατρικού έργου του Θοδωρή Αθερίδη "Μια μέλισσα τον Αύγουστο".
Στη συνέχεια, πρωταγωνίστησε στην ταινία Η κληρονόμος που έκανε πρεμιέρα τον Δεκέμβριο του 2009.
To 2014, πρωταγωνιστεί στη κινηματογραφική μεταφορά του πρώτου θεατρικού έργου του Θοδωρή Αθερίδη Από έρωτα ταινία που τιμήθηκε με το βραβείο κοινού της Ακαδημίας Κινηματογράφου.
Ακόμα μια κινηματογραφική της δουλειά είναι οι Τέλειοι ξένοι (2016) σε σκηνοθεσία Θοδωρή Αθερίδη.
Το (2020) το dodo μια ταινία κωμική-δραματική του Πάνου Κούτρα.
Έπειτα (2023-2026) Σμαράγδα Καρύδη μετά από πολλά χρόνια τηλεόρασης πρωταγωνιστεί στην τηλεοπτική σειρά IQ 160 με τον Νίκο Κουρή.
Οι εμφανίσεις της στο θέατρο ξεκίνησαν το 1989 μέσα από τις συμμετοχές της σε παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου και αργότερα στο Ανοιχτό Θέατρο του Γιώργου Μιχαηλίδη.
Έκτοτε ακολούθησαν συμμετοχές σε πολλές παραστάσεις όπως Οι δούλες (1997-1998), Αnorexia Nevrosa (1999-2000), Το πάρτι (2002-2003) κ.ά.
Επίσης, έχει πρωταγωνιστήσει σε δύο μιούζικαλ, το Chicago (2012-2013) και το Sweet Charity (2016).
Την σεζόν 2019-2020 πρωταγωνίστησε αλλά και σκηνοθέτησε την κωμωδία Του Κουτρούλη ο γάμος.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΝΑΖΗΣ
Ο Κωνσταντίνος Νάζης (πραγματικό όνομα: Κωνσταντίνος Αναστασιάδης) (Νέα Βρασνά Θεσσαλονίκης,) είναι Έλληνας τραγουδιστής.
Γεννήθηκε στις 9 Αυγούστου 1993 στα Νέα Βρασνά της Θεσσαλονίκης, όπου ζει μέχρι σήμερα.
Το χόμπι του είναι η καλαθοσφαίριση.
Σε ηλικία 15 ετών ήταν τραγουδιστής και έκαναν συναυλίες σε σχολεία.
Έχει κάνει φωνητικά μαθήματα για 2 χρόνια και έμαθε κιθάρα μόνος του.
Το 2016, έγινε γνωστός από το τραγούδι "Όταν πονάω το γλεντάω".
Την ίδια χρονιά επίσης, κυκλοφόρησε τις επιτυχίες "Εγκεφαλικά", "Σε όλα ναι" και "Θέλω τα δικά σου τα φιλιά" με το τελευταίο να έχει πάνω από 8 εκατομμύρια προβολές στο YouTube, στα τέλη Δεκεμβρίου 2016.
Συμμετείχε και στο ελληνικό X-factor 2010-2011, όπου τερμάτισε 7ος.