"ΗΡΘΑΝ" ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 7 ΜΑΪΟΥ
ΧΑΡΡΥ ΚΛΥΝΝ
Ο Χάρρυ Κλυνν ήταν Έλληνας κωμικός, σατιρικός ηθοποιός και πολιτικός.
Γεννήθηκε στην Καλαμαριά, στις 7 Μαΐου 1940 από φτωχή οικογένεια Ποντίων προσφύγων, από τον Νίκο και την Κυριακή Τριανταφυλλίδη.
φοίτησε στο Δημοτικό Σχολείο και στο Γυμνάσιο Καλαμαριάς και αργότερα στο Ε΄ Γυμνάσιο Αρρένων Θεσσαλονίκης.
Η συμμετοχή του σε μια βραδιά ταλέντων του Γιώργου Οικονομίδη άλλαξε τη ζωή του καθώς, εκτός από το πρώτο βραβείο, «κέρδισε» και μια πρόταση από τον Οικονομίδη να τον ακολουθήσει στην Αθήνα.
Για τρία χρόνια, ο Οικονομίδης υπήρξε δάσκαλος και οδηγός του. Παράλληλα με τις σπουδές του στην Δραματική Σχολή του Κατσέλη, εμφανίστηκε περιστασιακά σε κοσμικά κέντρα.
Στη συνέχεια άρχισε να δουλεύει σε διάφορες ταβέρνες, αναψυκτήρια και καμπαρέ, που ανθούσαν εκείνη την εποχή, ενώ για μια τριετία ως πρώτος νουμερίστας και παρουσιαστής προγράμματος.
Άρχισε να γίνεται πιο γνωστός μετά τη συμμετοχή του σε δύο ταινίες (Γάμος αλά ελληνικά και Τα 201 καναρίνια), στις αρχές της δεκαετίας του 1960, και μετά τις πρώτες θεατρικές εμφανίσεις του στα θέατρα Ακροπόλ και Χατζηχρήστου.
Το 1964 έκανε μερικές εμφανίσεις στο Μόντρεαλ.
Αυτή η περίοδος διήρκεσε 10 χρόνια και δούλεψε τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στον Καναδά σε κέντρα της ελληνικής διασποράς.
Τον χειμώνα του 1974 γύρισε στην Ελλάδα και πρωτοεμφανίστηκε σε μπουάτ της Πλάκας, στον «Αιγόκερω», στον «Ζυγό» και στην «Διαγώνιο». Ύστερα δούλεψε στα νυχτερινά κέντρα «Διογένης», «Δειλινά» και «Στορκ».
Η σχέση του Χάρρυ Κλυνν με την τηλεόραση άρχισε με πολλά διαφημιστικά σποτ, τα περισσότερα από τα οποία έχουν βραβευθεί από τα Φεστιβάλ Ελληνικής Διαφημιστικής Δημιουργίας της EΔEE. Το 1990 και για τέσσερις συνεχείς χρονιές παρουσίαζε στον ΑΝΤ1 την εκπομπή Harry Klynn Special Shows. Στο ίδιο κανάλι το 1995 παρουσίασε ένα one man show 10 επεισοδίων με το όνομα Πολίτης Κλυνν.
Επηρεασμένος από τον ζωγράφο πατέρα του, δημιούργησε εκατοντάδες έργα ζωγραφικής, άλλα με τον κλασικό τρόπο και άλλα με τη βοήθεια του ηλεκτρονικού υπολογιστή.
Έθεσε δύο φορές υποψηφιότητα με τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας για τον Δήμο Καλαμαριάς χωρίς να εκλεγεί.
Παρέμεινε επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δήμο Καλαμαριάς από το 2006 έως το 2014.
Επιχείρησε να κατεβεί υποψήφιος βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ τόσο το 2012 όσο και το 2015 αλλά μετά από αντιδράσεις κόπηκε από τις λίστες του ΣΥΡΙΖΑ.
Στο Σικάγο παντρεύτηκε την γυναίκα του, Χαρίκλεια Μακρή, και απέκτησε το πρώτο από τα τρία παιδιά του, τον σκηνοθέτη Νίκο Τριανταφυλλίδη (1966-2016). Αργότερα απέκτησε τον δεύτερο γιο του, τον Αποστόλη, στο Μόντρεαλ.
Η κόρη του Κορίνα γεννήθηκε στην Αθήνα.
Απεβίωσε σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης στις 21 Μαΐου 2018, σε ηλικία 78 ετών, εξαιτίας προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε στο αναπνευστικό του σύστημα, ενώ τα τελευταία χρόνια ήταν καθηλωμένος σε αναπηρικό αμαξίδιο. Κηδεύτηκε δημοσία δαπάνη στο κοιμητήριο της πόλης.
ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΟΚΛΩΝΗ
Η Γεωργία Κοκλώνη είναι Ελληνίδα αθλήτρια του στίβου.
Γεννημένη στις 7 Μαΐου του 1981, διακρίνεται στα 60μ. και 100μ.
Η σημαντικότερη από τις επιτυχίες της είναι το αργυρό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου της Μαδρίτης 2005, όπου με χρόνο 7.18 βρέθηκε πίσω μόνο από τη Βελγίδα Kim Gevaert και μπροστά από μία άλλη σπουδαία Ελληνίδα σπρίντερ στα πρώτα της βήματα, τη Μαρία Καρασταμάτη, γεννημένη το 1984.
Το μετάλλιο αυτό ήταν το δεύτερο για την ίδια σε τέτοια διοργάνωση καθώς το 2002, στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου της Βιέννης, σε ηλικία μόλις 21 ετών, κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο μπροστά από μεγαθήρια του Ευρωπαϊκού στίβου.
Συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας με την ομάδα σκυταλοδρομίας 4 Χ 100 αποτελούμενη από τις Μαρίνα Βασαρμίδου – Φρόσω Πατσού – Μαρία Καρασταμάτη και την ιδία, χωρίς να διακριθεί.
Δεν πρέπει να λησμονηθεί, το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα για αθλητές κάτω των 23 ετών με επίδοση 11.33.
Έχει επίσης συμμετάσχει στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Μονάχου το 2002, όπου κατέκτησε την 9η θέση, μένοντας εκτός τελικού για ελάχιστα εκατοστά του δευτερολέπτου.
Το παλμαρέ της συμπληρώνει η 6η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 2001 στο Έντμοντον με την ομάδα σκυταλοδρομίας 4 Χ 100 αποτελούμενη από την ίδια, τη Φρόσω Πατσού, την Όλγα Καϊδατζή και την Κατερίνα Θάνου με χρόνο 43.25.
Το 2006 δεν αγωνίστηκε στον κλειστό στίβο, για μια καλύτερη χρονιά στον ανοιχτό και για ξεκούραση.
Κατέκτησε για πρώτη φορά την πρώτη θέση στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα στίβου γυναικών 2006 που έλαβε χώρα στα Τρίκαλα με επίδοση 11.48.
Αγωνίστηκε στο Μπρούνο Τζάουλι στην Θεσσαλονίκη όπου πήρε την 1η θέση με 11.38 προσφέροντας 8 υπερπολύτιμους πόντους στη γυναικεία εθνική ομάδα, που τη βοήθησαν στην άνοδο στη Super League.
Μεγάλος στόχος της ήταν το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου του Γκέτεμποργκ όπου είχε βάσιμες ελπίδες να φτάσει στον μεγάλο τελικό, κάτι σίγουρα στις δυνατότητές τις.
Ταξίδεψε με φετινή επίδοση 11.33, που τη φέρνει στην 11η θέση από τις μετέχουσες.
Ξεκίνησε τις προσπάθειές της στην 4η προκριματική σειρά, όπου παρά την κακή εκκίνηση έτρεξε την απόσταση σε 11.29, τερματίζοντας 3η και σημειώνοντας νέο ατομικό ρεκόρ.
Ωστόσο, τα πράγματα έγιναν δύσκολα στη συνέχεια, καθώς είχε να αντιμετωπίσει 5 σπουδαίες Ευρωπαίες σπρίντερ.
Τερματίζοντας 5η με 11.29 και ισοφαρίζοντας το ατομικό της ρεκόρ, δεν κατάφερε να προκριθεί στον τελικό για 0,003δευτ., στον οποίο περνούσαν οι τέσσερις πρώτες από κάθε σειρά, μολονότι στην 1η ημιτελική σειρά η 4η αθλήτρια που προκρίθηκε έκανε χρόνο 11.41.
Τον Ιούλιο του 2009, στους Μεσογειακούς Αγώνες στην Πεσκάρα της Ιταλίας, η Κοκλώνη κατέκτησε ένα χρυσό μετάλλιο στα 100μ. των γυναικών με χρόνο 11.41 και ένα χάλκινο με την ομάδα 4Χ100.