My Bonjour

Tuesday, 10 March 2026

"ΗΡΘΑΝ" ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 10 ΜΑΡΤΙΟΥ

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΠΟΥΛΙΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Παντελής Πουλιόπουλος ήταν κομμουνιστής και Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας.

Γεννήθηκε στη Θήβα στις 10 Μαρτίου 1900.

Τελείωσε το Γυμνάσιο στη γενέτειρά του Θήβα και το 1919 μπήκε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Την ίδια χρονιά εντάχτηκε στο Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Ελλάδος (ΣΕΚΕ), τον πρόδρομο του ΚΚΕ.

Από το 1920 υπηρέτησε στον Ελληνικό Στρατό κατά τη διάρκεια του Ελληνοτουρκικού πολέμου 1919-1922.
Συνελήφθη τον Μάιο του 1922 για την αντιπολεμική του δράση και παραπέμφθηκε σε στρατοδικείο στη Σμύρνη με την προοπτική της εκτέλεσης, με την κατάρρευση όμως του μετώπου τον Αύγουστο, δραπέτευσε από τις φυλακές του Μπαρτζόβα στα περίχωρα της Σμύρνης με τη βοήθεια του δεσμοφύλακά του και επέστρεψε στην Ελλάδα.

Ο Πουλιόπουλος θα δικαστεί στις 8 Αυγούστου του 1925 και θα καταδικαστεί σε 1,5 χρόνο φυλάκιση για την προπαγάνδιση "Αυτονόμησης της Μακεδονίας και της Θράκης" από το Στρατοδικείο της Αθήνας.

Στις 24 Αυγούστου 1925, μαζί με άλλους 23 κομμουνιστές, δικάστηκε εκ νέου στην Αθήνα με την κατηγορία ότι προωθούσε την αυτονομία της Μακεδονίας και της Θράκης.
Στις 22 Φεβρουαρίου 1926, η δίκη των αυτονομιστών συνεχίστηκε. Οι κατηγορίες απορρίφθηκαν, αλλά αντί οι κατηγορούμενοι να απελευθερωθούν εξορίστηκαν στην Ανάφη, την Αμοργό και τη Φολέγανδρο.

Ο Πουλιόπουλος εξορίστηκε στη Φολέγανδρο και αφέθηκε ελεύθερος στα τέλη Αυγούστου του 1926 με την πτώση της δικτατορίας του Θεόδωρου Πάγκαλου.

Μετά την αποφυλάκισή του, στη "Σύσκεψη Παραγόντων" στις 5-8 Σεπτέμβρη του 1926 ο Πουλιόπουλος εξελέγη ομόφωνα γραμματέας του ΚΚΕ, αλλά δεν αποδέχθηκε την εκλογή του.

Παράλληλα με όλα αυτά, ο Πουλιόπουλος τελειώνει τη Νομική, κατορθώνει να μάθει δέκα ξένες γλώσσες και να διαβάζει νομικά και μαρξιστικά κείμενα στη γλώσσα που γράφτηκαν

Τον Αύγουστο του 1938 συνελήφθη από το Καθεστώς της 4ης Αυγούστου και φυλακίστηκε στην Ακροναυπλία, όπου προσπάθησε να συνεχίσει την πολιτική του δράση.

 

Το 1942, κατά τη διάρκεια της γερμανικής Κατοχής, μεταφέρθηκε άρρωστος στο Δημοτικό Νοσοκομείο της Αθήνας, στη συνέχεια στις Φυλακές Αβέρωφ και τέλος στο στρατόπεδο συγκέντρωσης της Λάρισας.

Η Δικτατορία Μεταξά δεν απελευθέρωσε τους πολιτικούς κρατούμενους με την κατάληψη της Ελλάδας από τους Γερμανούς, αλλά τους παρέδωσε στους κατακτητές.

Στις 6 Ιουνίου του 1943 ο Πουλιόπουλος, μαζί με άλλους 105 φυλακισμένους από το στρατόπεδο συγκέντρωσης Λάρισας, εκτελέστηκε από τις ιταλικές κατοχικές δυνάμεις στο χωριό Νεζερός (σημερινός Άγιος Στέφανος) κοντά στο Δομοκό, σε αντίποινα για την ανατίναξη της σήραγγας στο Κούρνοβο από τον ΕΛΑΣ. Απευθύνθηκε στα ιταλικά στους στρατιώτες του εκτελεστικού αποσπάσματος καλώντας τους να μην τους εκτελέσουν στο όνομα του αντιφασισμού και της διεθνιστικής αλληλεγγύης.
Στις εφημερίδες της εποχής θα καταγραφεί ότι μίλησε στα ιταλικά στους Ιταλούς φαντάρους προτρέποντας τους να εξεγερθούν ενάντια στους ιμπεριαλιστές. Αρκετά μετά την Απελευθέρωση έχουμε τις πρώτες μεταγενέστερες αναφορές ότι οι στρατιώτες αρνήθηκαν να τους εκτελέσουν και την εκτέλεση έκαναν οι αξιωματικοί.
 

"ΗΡΘΑΝ" ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 10 ΜΑΡΤΙΟΥ
"ΗΡΘΑΝ" ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 10 ΜΑΡΤΙΟΥ

ΠΑΝΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Ο Πάνος Βλάχος είναι Έλληνας ηθοποιός και τραγουδοποιός.

Γεννήθηκε στις 10 Μαρτίου 1985 στη Βούλα Αττικής αλλά η καταγωγή του είναι από την Καλοσκοπή Φωκίδας.

Σπούδασε στο Τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Εργάστηκε για μικρό χρονικό διάστημα σε μία ναυτιλιακή εταιρία στη Βούλα Αττικής ενώ παράλληλα ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με το ποδόσφαιρο και το θέατρο.
Αργότερα σπούδασε στο «Νέο ελληνικό θέατρο» του Γιώργου Αρμένη και ξεκίνησε να εργάζεται επαγγελματικά ως ηθοποιός.

Παίζει κιθάρα, μπουζούκι, μπαγλαμά, ακορντεόν, κοντραμπάσο και παραδοσιακά κρουστά.

Στο θέατρο έχει συνεργαστεί με τους Δημήτρη Μαυρίκιο, Νίκο Καραθάνο, Λάκη Λαζόπουλο, Πέτρο Φιλιππίδη, Κώστα Γάκη, Γιάννη Κακλέα και τον Νίκο Καλογερόπουλο με τον οποίον ξεκίνησε την καριέρα του.
Το καλοκαίρι του 2014 έπαιξε στην Επίδαυρο τον ρόλο του Ξανθία, στους Βατράχους του Αριστοφάνη.

Την άνοιξη του 2016, ξεκίνησε να δουλεύει ως ηθοποιός στην πρώτη του παράσταση στην Αμερική, το "Mistero Buffo" του Dario Fo.
Αρχικά, παίχτηκε στο θέατρο "Balcony" της Νέας Υόρκης και από τα μέσα του 2017, συνεχίζει να παίζεται στο fringe festival του Χόλυγουντ.
Επίσης, έδωσε και την πρώτη του συναυλία στην Νέα Υόρκη, μαζί με τους Lauren Wright και Peyton Tucker που έχουν κάνει μαζί ένα σχήμα, στον μουσικό χώρο Silvana Harlem.
 

Σχόλια

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια

Προσθήκη Σχολίου

Εισάγετε το όνομά σας
Εισάγετε το email σας (δεν προβάλλετα δημόσια, μόνο για εσωτερική επικοινωνία)
Εισάγετε το σχόλιό σας

Επισκέψεις

Σήμερα: 64
Χθες: 202
Αυτήν την εβδομάδα: 267
Αυτόν τον μήνα: 1677
Συνολικά: 132905