My Bonjour

Πέμπτη, 25 Ιούλιος 2024

ΠΕΡΙ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΟΣ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΤΙΝΩΝ...

ΠΕΡΙ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΟΣ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΤΙΝΩΝ...

Στόχοι και πράξεις της νέας Δημοτικής Αρχής
Ποιες κινήσεις θα γίνουν το επόμενο διάστημα

Νευραλγικός, σημαντικός, καθρέφτης της εκάστοτε Δημοτική Αρχής -κάπως έτσι περιγράφεται και χαρακτηρίζεται η Υπηρεσία Καθαριότητας ενός Δήμου, καθώς αφορά ένα θέμα που επηρεάζει την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των πολιτών.

Ο Βασίλης Λιάπης, ο νεαρός σε ηλικία και νεόκοπος στα δημοτικά δρώμενα Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Ανακύκλωσης και Πολιτικής Προστασίας, απαντάει σε ερωτήσεις που έχουμε συλλέξει από αναγνώστες, λύνει απορίες, διαπιστώνει, περιγράφει και μας δίνει την δική του πλευρά για την αντιμετώπιση και την διόρθωση των κακώς κειμένων που συμβαίνουν στην πόλη μας.

Η συνέντευξη γίνεται διά ζώσης και επί τόπου.
Ο Βασίλης Λιάπης είναι χείμαρρος στα λόγια και άμαθος σε πολιτικές φράσεις και κλισέ και τα λέει όπως τα ζει καθημερινά και όπως τα βλέπει.

Ποια είναι τα προβλήματα που έχετε αντιμετωπίσει στην τετράμηνη θητεία σας;

Τα κύρια προβλήματα είναι η έλλειψη προσωπικού και η ανεπάρκεια οικονομικών πόρων και εξοπλισμού (εργαλείων και μηχανημάτων).
Και αυτά είναι και τα απαραίτητα όπλα που χρειάζεται να έχει κάποιος στην διάθεσή του, για να “πολεμήσει” βαρέα αντικείμενα, οικοδομές, φύλλα, νεράντζια, σκουπίδια πεταμένα, κάδους σπασμένους, οχήματα παλιά που μία μέρα δουλεύουν και δέκα κάθονται στα συνεργεία.

Περιγράφετε μια κατάσταση μάλλον ζοφερή. Θα θέλατε να γίνετε πιο σαφής για να καταλάβουν και οι αναγνώστες μας;
Ας ξεκινήσουμε με το πιο σοβαρό που είναι τα οικονομικά.

Αρχικά θα μου επιτρέψετε να εξηγήσω το τι ισχύει, για να γίνω κατανοητός.
Ο τομέας της Καθαριότητας είναι οικονομικά αυτόνομος.
Εισπράττει τα τέλη που πληρώνουν οι πολίτες μέσω του λογαριασμού ρεύματος και με αυτά πληρώνει τα πάντα που αφορούν την λειτουργία του και τις υπηρεσίες που παρέχει.
Από τα δημοτικά τέλη δηλαδή, πληρώνονται οι μισθοί, οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων, τα καύσιμα, οι επισκευές και συντηρήσεις όλων των οχημάτων και δικύκλων που ασχολούνται με την Καθαριότητα, η προμήθεια υλικών και εξοπλισμού, αλλά και ο δημοτικός ηλεκτροφωτισμός των δρόμων και των πλατειών.

Από τότε που ο Δήμος έγινε Καλλικρατικός, στα δημοτικά τέλη όμως έχουν γίνει μειώσεις, που σχεδόν αγγίζουν το 50%.
Από αυτό και μόνο μπορεί ο καθένας να καταλάβει ότι δεν μπορούμε να απαιτούμε να έχουμε την Φιλοθέη, το Ψυχικό και το Νέο Ψυχικό του 2008.
Η Διοίκηση Ξυριδάκη «έφυγε» το 2019 έχοντας κάνει μειώσεις 32% για τη Φιλοθέη και 27% για  Νέο Ψυχικό και Ψυχικό.
Η Διοίκηση Γαλάνη προχώρησε σε περαιτέρω μειώσεις 13% σε μια εποχή που η ενέργεια και ο πληθωρισμός έπιαναν ταβάνι, ενώ παράλληλα είχαμε κάποιες αυξήσεις στους μισθούς, μικρές μεν για κάθε εργαζόμενο, που όμως στο σύνολό τους είναι ένα υπολογίσιμο ποσό. Μειωμένα έσοδα και αυξημένα έξοδα αδειάζουν το ταμείο της Καθαριότητας.

Ποια είναι λοιπόν η λύση; 

Θεωρώ ότι για τα προσεχή δύο τρία χρόνια η κατάσταση μπορεί να εξισορροπηθεί μόνον με αύξηση των τελών.
Και το λέω ξεκάθαρα. Δεν κάνουμε πολιτική, προσπαθούμε να λειτουργήσουμε τον Δήμο, να αφήσουμε το λιθαράκι μας και όχι να πιάνουμε καρέκλες χρησιμοποιώντας ωραία λόγια.
Ο Δήμος Φιλοθέης – Ψυχικού είναι ένας από τους ελάχιστους Πανελλαδικά που δεν έχει προχωρήσει σε αντικατάσταση των παλαιών και ενεργοβόρων λαμπτήρων με νέου τύπου, ενεργειακά πιο αποδοτικούς, που θα μας προσφέρουν μεγάλη οικονομία.
Επιπλέον, ο στόλος των οχημάτων μας είναι παλιός και δεν έχουμε ακόμα ούτε ένα αυτοκίνητο με ηλεκτροκίνηση.
Όλα τα λάθη ή οι παραλείψεις δυστυχώς θα πληρωθούν από την τσέπη μας.
Η απόφαση αυτή προφανώς ούτε εμένα μου είναι ευχάριστη, αλλά εδώ που φθάσαμε, είναι μονόδρομος.

Η όποια αύξηση των δημοτικών τελών θα λύσει δηλαδή το πρόβλημα;

Όχι. Γι’ αυτό άλλωστε και δεν θα περιοριστούμε όμως σε αυτό.
Από την δική μας πλευρά έχουμε κάνει ορισμένες κινήσεις για να ελαφρύνουμε το κόστος της ενέργειας, που σήμερα την πληρώνουμε τόσο ακριβά.
Για να γίνω πιο συγκεκριμένος, έχουμε αναθεωρήσει τον προϋπολογισμό της Υπηρεσίας μας, ώστε να χρηματοδοτήσουμε μία μελέτη στην οποία θα καταγραφούν τα φωτιστικά σώματα του Δήμου, ενώ παράλληλα εξετάζουμε το κατά πόσον εξακολουθεί να είναι εφαρμόσιμη και βιώσιμη η μελέτη που έχουμε βρει από την Διοίκηση Ξυριδάκη.
Μέχρι τέλη Ιουνίου θα έχουμε καταλήξει και αναλόγως των συμπερασμάτων, θα προχωρήσουμε σε ανάθεση ή επικαιροποίηση.
Οι κινήσεις μας θα είναι αποτέλεσμα συνεργασίας και με όλους τους εμπλεκόμενους στο έργο της καθαριότητας, με στόχο την ορθή διαχείριση των χρημάτων που μας εμπιστεύεται ο πολίτης.
Δεν παίρνουμε αποφάσεις στο πόδι και γι’ αυτό ίσως σε κάποιους δίνει την εντύπωση ότι καθυστερούμε.
Δεν είναι όμως έτσι. Το επόμενο βήμα θα είναι η διεκδίκηση χρηματοδότησης για να αποκτήσουμε έναν σύγχρονο και οικονομικό φωτισμό, με περισσότερα πια πλεονεκτήματα

Επιπλέον, ο εξοπλισμός των οδοκαθαριστών μας είναι απαρχαιωμένος, Η πόλη μας δεν μπορεί να καθαριστεί με σκούπα και το φαράσι, χρειάζεται μηχανικά μέσα.
Έτσι, όπως έχει ήδη ανακοινώσει ο Δήμαρχος μας, έχουμε πάρει προέγκριση για χρηματοδότηση από το Υπουργείο Εσωτερικών για οχήματα και μηχανήματα για την Υπηρεσία Πρασίνου, τα οποία χρησιμοποιούνται από κοινού με την Υπηρεσία Καθαριότητας.
Και βέβαια, σκοπεύουμε να αξιοποιήσουμε και άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα, ενώ στο εγγύς μέλλον θα προμηθευτούμε και σκούπες ηλεκτροκίνητες για τον οδοκαθαρισμό, που τις έχουν ήδη πολλοί Δήμοι και τους έχουν λύσει τα χέρια, καθώς καθαρίζουν καλύτερα και γρηγορότερα.
Από την επίδειξη που μας έγινε και τις δοκιμές που παρακολουθήσαμε, πραγματικά ενθουσιαστήκαμε.
Φανταστείτε μια μεγάλη ηλεκτρική σκούπα που ρουφάει τα πάντα μέχρι μπουκάλια, νεράντζια, κουτιά.
Αξιοποιώντας την νέα τεχνολογία, θα πετύχουμε οικονομία, θα εξασφαλίσουμε καλύτερες συνθήκες εργασίας για τους εργάτες μας και θα παρέχουμε ποιοτικότερες υπηρεσίες στους πολίτες.
Σε κάθε τομέα αρμοδιότητάς μου εργάζομαι με το τρίπτυχο “διαβάζω, μελετάω, εφαρμόζω”. Σε όποιους τομείς έχω τελειώσει με τα δύο πρώτα προχωράω πια στην εφαρμογή.

Το νεαρό της ηλικίας σας και το γεγονός ότι προέρχεστε από τον ιδιωτικό τομέα σας έχουν δημιουργήσει δυσκολίες στην επικοινωνία με την κατεστημένη νοοτροπία του Δημοσίου;

Δεν έχω εντοπίσει κάποια δυσκολία.
Αντιθέτως θα έλεγα ότι η σχετικά νέα ηλικία, μου δίνει το κέφι και την ορμή να αλλάξω πράγματα και να εμφυσήσω αυτήν την διάθεση αλλαγής και στους συνεργάτες μου.
Η πλειονότητα του προσωπικού μας είναι ένα βήμα πριν την σύνταξη. Λίγο διαφορετική είναι η εικόνα στην Φιλοθέη, όπου είχαν γίνει προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πριν γίνει ο Καλλικράτης.
Σαφώς στα εκατόν επτά άτομα που εργάζονται σήμερα στον δρόμο υπάρχουν διαφορετικές ταχύτητες και διαφορετική αποτελεσματικότητα. Έχω κατανόηση, ευήκοα ώτα, υπομονή και επιμονή. 
Η δική μας επιτυχία θα είναι το να αγκαλιάσουν οι συνεργάτες μας τον δικό μας σχεδιασμό, σε πνεύμα συνεργασίας και ομαδικότητας.
Ήδη και σε αυτόν τον τομέα έχουμε μπει σε θετικό βηματισμό.

Πώς θα αντιμετωπίσετε την έλλειψη προσωπικού;

Η έλλειψη προσωπικού είναι μια ανοικτή πληγή για όλους τους Δήμους. Στο δικό μας χαρακτηριστικά αξίζει να αναφέρω ότι τους τελευταίους οκτώ μήνες έχουν συνταξιοδοτηθεί ένας οδηγός, δύο εργάτες και ένας επόπτης, που θα αντικατασταθούν σε τρία και βάλε χρόνια.
Επιπλέον το διάστημα Νοέμβριο με Ιανουάριο έληξαν οι συμβάσεις οκτώ ακόμα ατόμων.
Είμαστε πραγματικά αποδεκατισμένοι.
Η έλλειψη προσωπικού θα αντιμετωπιστεί με τους τρόπους που μας επιτρέπει η Κεντρική Διοίκηση και το ταμείο μας.
Προς το παρόν για τους καλοκαιρινούς μήνες, για να ανταπεξέλθουμε και στις άδειες του προσωπικού, θα προσλάβουμε είκοσι ανθρώπους με δίμηνες συμβάσεις, ενώ στο τέλος του χρόνου θα προσλάβουμε τριάντα άτομα με οκτάμηνη σύμβαση.
Οι τελευταίοι είναι μέσω ΑΣΕΠ και καθυστερούν οι διαδικασίες.

Δώστε μας ένα χρονοδιάγραμμα για το πότε θα αρχίσουμε να βλέπουμε άλλη εικόνα στους δρόμους μας

Η εικόνα θα αρχίζει να αλλάζει από το 2025.
Η ημερομηνία δεν είναι τυχαία.
Από τον Σεπτέμβριο θα βγουν στην κυκλοφορία δύο νέα οχήματα -ένα σάρωθρο και ένα απορριμματοφόρο.
Για να καταλάβετε τους χρόνους της γραφειοκρατίας, σκεφτείτε ότι η μελέτη για την χρηματοδότηση αυτών των δύο οχημάτων έγινε επί Αντιδημαρχίας Νίκου Ζερβού το 2021! 
Παράλληλα θα έρθει και η πρόσληψη των οκταμηνίτων που προαναφέραμε και θα προχωρήσουμε στις χρηματοδοτήσεις, ελπίζοντας ότι δεν θα χρειαστεί να περιμένουμε μέχρι το 2027!

Τελειώνοντας, υπάρχει κάτι που θα θέλατε να πείτε στους δημότες και τους κατοίκους του Δήμου μας;

Θα ήθελα να πω σε όλους τους κατοίκους ότι βρίσκομαι καθημερινά στα εργοτάξια και τους δρόμους.
Εργάζομαι με κέφι, σχεδιασμό και προγραμματισμό. Ζητώ την κατανόηση, αλλά και την ευσυνειδησία τους μέχρι το τέλος του χρόνου που θα κυκλοφορήσει και ο νέος κανονισμός καθαριότητας που θα μας βοηθήσει όλους να κατανοήσουμε τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις μας.
Σε συνεργασία με τις Υπηρεσίες μας, πιστεύω ότι θα τον έχουμε ολοκληρώσει μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου.
Η δουλειά που γίνεται σήμερα θα φανεί στον πολίτη πολύ σύντομα. Εργαζόμαστε καθημερινά για να πετύχουμε την  αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχουμε.

Πηγή: ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

 

 

 

 

 

Σχόλια

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια

Προσθήκη Σχολίου

Εισάγετε το όνομά σας
Εισάγετε το email σας (δεν προβάλλετα δημόσια, μόνο για εσωτερική επικοινωνία)
Εισάγετε το σχόλιό σας

Επισκέψεις

Σήμερα: 92
Χθες: 236
Αυτήν την εβδομάδα: 538
Αυτόν τον μήνα: 4058
Συνολικά: 24190