My Bonjour

Κυριακή, 21 Απρίλιος 2024

STOP ΣΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΠΙΚΙΩΝΗ

STOP ΣΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΠΙΚΙΩΝΗ

Σε γεφύρι της  Άρτας εξελίσσεται το έργο της αναστήλωσης του Παιδικού Κήπου Πικιώνη.
Ένα έργο που συζητήθηκε αρκετές φορές από το 2011, έγινε μελέτη, πέρασε από 13 φορείς μέχρι να πάρει άδεια και περιμέναμε να ανοίξει τις πόρτες του με ανυπομονησία οι πολίτες του Δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού τον Ιανουάριο του 2024.

Τελικά, όχι μόνο το έργο δεν τελείωσε, όπως είχαμε «απαλά» γράψει τον Δεκέμβριο, αλλά η εργοληπτική εταιρεία μας άφησε στα κρύα του λουτρού, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι ο Δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού ευθύνεται για την διακοπή των εργασιών.

Ξεκίνησε στραβά, θα λέγαμε.
Η Προγραμματική σύμβαση όριζε την έναρξη των εργασιών τον Ιανουάριο του 2023, η εργολήπτρια εταιρεία για δικούς της λόγους καθυστερεί με αποτέλεσμα ξεκινήσουν οι εργασίες δύο μήνες αργότερα, τον  Μάρτιο του 2023.

Η αρχική σύμβαση όριζε ότι το έργο θα παραδοθεί σε οκτώ μήνες. Τουτέστιν τον Σεπτέμβριο του 2023.
Μετά την πρώτη καθυστέρηση, το έργο λογικά θα παραδιδόταν τον Νοέμβριο του ιδίου έτους.

Από τον Μάρτιο μέχρι τον Σεπτέμβριο, τους έξι αυτούς μήνες, το εργατοτεχνικό προσωπικό της εργολήπτριας εταιρείας εργαζόταν καθημερινά με ζήλο και σε αγαστή συνεργασία με την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου μας.

Στις 21 Σεπτεμβρίου που έληξε η σύμβαση, η Εταιρεία ζητά  παράταση τέσσερις μήνες – θεωρείται σύνηθες φαινόμενο στα έργα – όπου το Δημοτικό Συμβούλιο ομόφωνα την έδωσε.
Η νέα ημερομηνία παράδοσης είναι μετά την παράταση η 21η Ιανουαρίου του 2024.

Στα μέσα του Οκτωβρίου το έργο εγκαταλείπει η υπεύθυνη της εταιρείας.
Έκτοτε το συνεργείο εργαζόταν μόνο του, πολλές φορές με το ζόρι, ενώ η καλή συνεργασία και η καθημερινή επικοινωνία που είχε αναπτυχθεί με την Τεχνική μας Υπηρεσία χάνεται. Ημερολόγια καθημερινά δεν δινόντουσαν, άλλες μέρες εργάζονταν και άλλες όχι.

Στις 30 Οκτωβρίου η δυσλειτουργία αυτή οξύνθηκε.
Η Υπηρεσία του Δήμου ζητάει επιτακτικά να οριστεί νέα επικεφαλής από την Εταιρία, αίτημα το οποίο δεν ευοδώθηκε ποτέ. 
Στην Εταιρεία έπαιζαν το σπασμένο τηλέφωνο και έστελναν τους υπαλλήλους της Τεχνικής μας Υπηρεσίας από τον Άννα στον Καϊάφα.

Το χρονικό αυτό διάστημα η  εταιρεία αρχίζει να παραπονιέται ότι δεν έχει πληρωθεί λόγω μιας καθυστέρησης που υπήρξε γιατί το πρώτο τιμολόγιο καθυστέρησε να φτάσει από την Τεχνική στην Οικονομική Υπηρεσία.
Ο τ. Δήμαρχος τους  διαβεβαιώνει ότι μόλις κόψουν και το δεύτερο τιμολόγιο θα πληρωθούν άμεσα, το οποίο και έγινε και ο φάκελος φτάνει στην Ταμειακή Υπηρεσία.
Η εργολήπτρια εταιρεία εν τω μεταξύ δεν καταθέτει τα δικαιολογητικά που χρειάζονται για την πληρωμή των τιμολογίων της και συνεχίζει να υποστηρίζει ότι είναι απλήρωτη.
Έτσι, στις 10 Νοεμβρίου και γι αυτόν τον λόγο διακόπτει τις εργασίες.
Στις 24 Νοεμβρίου μάλιστα στέλνουν έγγραφο στον Δήμο -ειδική δήλωση διακοπής εργασιών- δηλώνοντας ότι από την επομένη θα σταματήσουν να εργάζονται στο έργο, σε ένα έργο που ουσιαστικά είχαν σταματήσει να εργάζονται δεκαπέντε ημέρες πριν.

Κάπου εδώ χρονικά το θέμα της παύσης των εργασιών φτάνει στο δημοτικό συμβούλιο από την αντιπολίτευση, όπου ο τότε Δήμαρχος διατείνεται ότι τα έργα συνεχίζουν.

Οι φήμες περί διακοπής πληθαίνουν και τα «Τοπικά Νέα» ρωτούν την Υπηρεσία του Δήμου από την οποία επίσης μαθαίνουμε και πληροφορούμε τους αναγνώστες μας ότι τα έργα συνεχίζονται, αλλά ότι περιμένουν την ξυλεία από την Λάρισα, η οποία έχει καθυστερήσει.

Στις 7 Δεκεμβρίου, η Υπηρεσία εγγράφως καλεί την Εταιρεία να ξεκινήσει άμεσα τις εργασίες και δηλώνει σαφώς ότι αρνείται την διακοπή.
Οι πόρτες της Πικιώνη παραμένουν κλειστές.

Στις 27 Δεκεμβρίου, τελευταία εργάσιμη ημέρα  για το Δημόσιο, η Εταιρεία καταθέτει ένσταση προς την Υπηρεσία.
Η νομοθεσία ορίζει ότι θα έπρεπε η Υπηρεσία να διατυπώσει απόψεις μέχρι τις 6 Ιανουαρίου 2024, δηλαδή μέσα στις γιορτές.

Η νέα Διοίκηση αναλαμβάνει και σε αγαστή συνεργασία με την Υπηρεσία κάνει τα πάντα για να συνεχιστεί το έργο. Διατυπώνονται προτάσεις απαντητικές προς την ένσταση και τους καλούν, με ειδική πρόσκληση, να κάνουν λίγες εργασίες, δίνοντας μια παράταση και παίζοντας το τελευταίο χαρτί τους, διότι εάν δεν συνεχίζονταν οι εργασίες για την εταιρεία ήταν μονόδρομος και θα κηρυσσόταν έκπτωτη, και επίσης δεν θα μπορούσαν να αναλάβουν έργο στο Δημόσιο για έξι μήνες.

Έτσι, με ρυθμούς χελώνας και κουτσά-στραβά, εργάστηκαν άλλη μια εβδομάδα.
Από τις 21 Ιανουαρίου και μετά, ημερομηνία που λήγει και η παράταση της σύμβασης, αλλά το έργο δεν παραδίδεται, και επέρχεται διάλυση σύμβασης.
Και... ω τι έκπληξη την αιτείται ο ανάδοχος στις 29 Ιανουαρίου κατηγορώντας τον Δήμο για την υπαιτιότητα αυτής της διάλυσης.

Η αίτηση διάλυσης πηγαίνει, ως ο νόμος ορίζει, στον Τεχνικό Συμβούλιο της Περιφέρειας Αττικής, όπου εισηγήθηκε υπέρ του Δήμου, με απάντησή του στις 5 Φεβρουαρίου.

Μέχρι τις 25 Φεβρουαρίου περιμένουμε και την εισήγηση της Αποκεντρωμένης, που λογικά και αυτή θα είναι υπέρ του Δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού

Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Άρης Νάκας μας διαβεβαιώνει ότι η Υπηρεσία του και ο ίδιος, τρέχουν με ταχύτητα αυτή τη στιγμή για να μην χαθεί η χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο. «Προχωράμε άμεσα και θα πράξουμε σε όλες τις νόμιμες ενέργειες για να ολοκληρωθεί το έργο που είναι κοινή επιθυμία όλων μας», συνεχίζει ο κύριος Νάκας.

Μετά τις 25 Φεβρουαρίου, καταληκτική ημερομηνία για την απάντηση της Αποκεντρωμένης, θα σας ενημερώσουμε για τα επόμενα βήματα.

Όλα δείχνουν προς το παρόν, ότι υπαιτιότητα δεν είναι του Δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού, το έργο αισιοδοξούμε όλοι ότι θα τελειώσει, αλλά με κάποια καθυστέρηση.

Όλγα Μενεμενόγλου

Πηγή: top-nea.gr 

Σχόλια

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια

Προσθήκη Σχολίου

Εισάγετε το όνομά σας
Εισάγετε το email σας (δεν προβάλλετα δημόσια, μόνο για εσωτερική επικοινωνία)
Εισάγετε το σχόλιό σας

Επισκέψεις

Σήμερα: 37
Χθες: 182
Αυτήν την εβδομάδα: 1498
Αυτόν τον μήνα: 2819
Συνολικά: 8745